Najczęściej kupujemy świeżą żywność w sklepie, bo taka najlepiej smakuje i najdłużej możemy ją przetrzymywać w domu. Jednak produkty zawinięte w folię i przechowywane w lodówce, mimo chłodniczych warunków, po paru dniach nadają się do wyrzucenia. W takiej sytuacji próżniowe pakowanie jest ratunkiem.

Jak działa próżniowa pakowarka komorowa?

pakowarki próżniowe komoroweDostęp świeżego powietrza powoduje, że żywność szybciej się psuje, a bakterie mnożą się jak oszalałe. Nie wystarczy niska temperatura, aby powstrzymać ten proces, bo trzeba odciąć dopływ powietrza. Pakowarki próżniowe komorowe zrewolucjonizowały świat żywności i wprowadziły na rynek, nowy sposób na przedłużenie trwałości pożywienia do nawet kilku miesięcy. Próżniowa pakowarka jest wyposażona w stalowy pojemnik, do którego wkładamy żywność i zamykamy komorę. Resztę pracy wykonuje za nas urządzenie po wciśnięciu jednego guzika. Po razu sekundach wyciągamy zapakowany próżniowo produkt, który możemy przechowywać w warunkach chłodniczych przez długie tygodnie. Podczas pracy pakowarki, jest wysysane powietrze z wnętrza komory, dzięki czemu powstaje próżnia, w której następuje zgrzanie specjalnego woreczka bez dopływu powietrza. Niektóre modele wykonują dwa, a nawet trzy zgrzewy, które zwiększają trwałość próżniowego pakowania. Im gruszą folię zastosujemy w pakowarce, tym lepiej, bo będzie bardziej odporna na uszkodzenia i ewentualne powstanie mikro szczelin na powierzchni. Droższe modele posiadają komplet nakładek umożliwiających odsysanie powietrza także z innych pojemników.

Domowa pakowarka próżniowa to świetny pomocnik w przygotowywaniu potraw z dużym wyprzedzeniem, ponieważ tak zapakowany produkt możemy zamrozić bez obaw o utratę walorów smakowych. Produkty próżniowo pakowane po otwarciu woreczka są świeże i pełnowartościowe.