Prowadzę niewielki lokal gastronomiczny w centrum miasta. Zatrudniam najlepszego kucharza w związku z czym zawsze w lokalu jest dużo gości. Jednak jak każdy przedsiębiorca mam też swoje problemy. Jednym z nich są notoryczne kontrole sanepidu. Początkowo wizytacje tego typu przyprawiały mnie praktycznie o zawał, jednak od pewnego czasu już nie odczuwam zestresowania w takich momentach.

Najlepsze środki czystości dla restauracji

środki czystości dla gastronomiiMuszę przyznać, że rozwiązaniem moich problemów okazały się środki czystości dla gastronomii. Są one niezwykle skuteczne, w związku z tym cały lokal (włącznie z kuchnią) jest sterylny i aż lśni czystością. Jestem bardzo zadowolona z ich jakości. Środki nie mają silnego, chemicznego zapachu, w związku z czym nie muszę obawiać się, że zniechęci on gości. Dodatkowo środki posiadają stosowne atesty, więc mogą być stosowane w miejscach, gdzie przygotowywana jest żywność. Środki te zapobiegają również rozprzestrzenianiu się bakterii oraz niszczą zarodniki grzybów, w związku z czym nigdy jeszcze nie znalazłam w swojej restauracji nawet najmniejszego śladu pleśni. Dzięki zastosowaniu tych środków sanepid zamiast dawać kary, czy też zlecać zmianę określonych rozwiązań zawsze jest pod wrażeniem i podobno stawia mój lokal, jako wzór dla innych restauratorów. Dodatkowo środki te są dostępne w bardzo przystępnych cenach, więc moim zdaniem może sobie na nie pozwolić praktycznie każdy punkt gastronomiczny.

Gastronomia rządzi się swoimi prawami. Dlatego właśnie w restauracji potrzebne są specjalistyczne środki czystości. Po pierwsze powinny posiadać one stosowne atesty, tak aby można je było bez obaw stosować nawet w miejscach, gdzie przygotowywane jest jedzenie. Po drugie zaś powinny nie tylko czyścić, ale działać w sposób bakteriobójczy i grzybobójczy.